loader
Foto

Horațiu Mălăele, în spectacolul acestei săptămâni, în regia lui Mircea Cornișteanu, la TVR

Spectacol tv premiat de UNITER în 2010, satiră politică scrisă în 1966, piesă regizată de Mircea Cornișteanu și întâlnire cu interpretarea lui Horațiu Mălăele - „Unde-i revolverul?” La TVR Cultural, miercuri, 10 iulie, ora 22.00; la TVR 3 duminică, 14 iulie, ora 20.00 și TVR Internațional duminică, 14 iulie, ora 23.10.  

 

„Unde-i revolverul?”, de Görgey Gábor, o montare semnată Mircea Cornișteanu, este propunerea pe care Casa de Producție TVR o face în zilele de 10 și 14 iulie.

„Unde-i revolverul?”, de Görgey Gábor, este o satiră politică scrisă în 1966 și care i-a adus lui Horațiu Mălăele, pentru interpretarea personajului K. Müller, Premiul UNITER pentru Cel mai Bun Actor în 1998, în montarea de la Teatrul Nottara. Reluând partitura, alături de trupa Teatrului Național din Craiova și în regia artistică a lui Mircea Cornișteanu, spectacolul obține, în varianta tv, Premiul UNITER pentru Teatru Tv în 2010.

„Mălăele, în orice distribuție, devine imediat centrul universului scenic. Fără orgoliu, de la sine, și în deplina bucurie a tuturor, fiindcă lucrurile se întâmplă nu emfatic, ci firesc asumat și în beneficiul tuturor”, scria criticul de teatru Doina Papp în volumul „O poveste cu Horațiu”.

De aceea, poate, nu este o surpriză ca Mălăele se completează impecabil cu restul distribuției prinse în caruselul puterii: „El juca Müller, rolul cel mai greu, un funcționar mărunt, care se dă după putere (a luat premiul UNITER). Am refăcut spectacolul de curând pentru Televiziune cu actori de la Craiova. Doar pe Horațiu l-am păstrat. Pentru că era și este nemaipomenit.”(Mircea Cornișteanu)

Cinci personaje - un aristocrat militar de carieră (Valler Dellakeza), un intelectual (Angel Rababoc), un funcționar - arivist etern destinat lingușelii (Horațiu Mălăele), un țăran (Marian Politic) și un infractor mărunt, fără educație sau viitor, o plevușcă (Sorin Leoveanu) - sunt închise într-un spațiu subteran, încuiat, controlat de cel care deține revolverul, simbol al puterii și forței violente exercitate asupra celorlalți, și care trece rând, pe rând de la unul la celălalt. 

Piesa pune în discuţie faptul că puterea corupe, indiferent de sistem, indiferent de cei implicați.

Scrisă de furie, potrivit afirmaţiilor talentatului dramaturg, în condiţiile unei boli nemiloase, piesa a contribuit într-un fel la vindecarea sa miraculoasă. Amintirile din copilărie l-au inspirat şi determinat pe Görgey Gábor (pe numele său adevărat Artur Görgey) să prezinte o multitudine de variante ale vieţii politice şi sociale maghiare şi ale posedării puterii, cu umor şi nedisimulată ironie neîndurătoare, exprimându-şi în mod evident, într-un hohot uriaş, toată disperarea. Criticul Oskar Schindler spunea că „puterea este atunci când ai toate motivele să ucizi şi nu o faci”.

Görgey Gábor este un cunoscut și apreciat scriitor maghiar, regizor și politician (fost ministru al Culturii din Ungaria în perioada 2002-2003). Născut în 1929, Görgey a fost martorul schimbărilor dramatice de regimuri politice, al terorii horthyste, al terorii comuniste și al jocurilor de putere din prima jumătate a secolului XX. Piesa este scrisă în 1966 și a avut premiera în peste 30 de limbi.

(w882) Mălăele

Unde-i revolverul?

de Görgey Gábor

Traducere: Zeno Fodor

În distribuție: Horațiu Mălăele, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Marian Politic

Muzica: Nicu Alifantis

Producători: Zoe Bălan și Ruxandra Țuchel 

Redactor: George Mladen

Regia artistică: Mircea Cornișteanu

***

Program de difuzare:

TVR Cultural - miercuri, 10 iulie, ora 22.00

TVR 3 - duminică, 14 iulie, ora 20.00

TVR Internațional - duminică, 14 iulie, ora 23.10

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

 

#ARHIVATVR