loader
Foto

Criticul literar Livius Ciocârlie, despre socialism, la „Înapoi la argument”: Cum nu eram membru de partid, nu puteam să îmi doresc nimic și nici nu îmi doream (ediție din 2007)

Între 4 și 8 martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale ale lui Horia Roman Patapievici cu criticii Eugen Negrici și Livius Ciorcârlie, compozitorii și muzicologii Corneliu Dan Georgescu și Dan Dediu și istoricii Cristian Vasile și Bogdan Cristian Iacob.

 

Corneliu Dan Georgescu - compozitor și muzicolog (2007)

  • Luni, 4 martie, ora 11.00

Corneliu Dan Georgescu - muzicolog, compozitor și etnomuzicolog, cules folclor muzical, a făcut muncă de cercetare pe teren, căutând și clasificând folclorul în funcție de zonă sau moștenirea transmisă. Corneliu Dan Georgescu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în 2007. S-a stabilit în Germania, la Berlin.

Despre muzică, Enescu sau despre particularitățile folclorului, despre ce poate fi prezentat pe scenă și ce nu, despre diversele subspecii, despre ce poate fi atemporal în muzică și ce nu.

***

Eugen Negrici - critic și istoric literar (ediție din 2012)

  • Marți, 5 martie, ora 11.00

„Ceea ce aș putea spune că vă distinge de ceilalți colegi de-ai dumneavoastră întru critică și istorie literară este o anume ambivalență filosofică. Un sceptic, dublat de un entuziast. Și unul nu îl contrazice pe celălalt, ci se potențează”. Aceasta este descrierea pe care Horia Roman Patapievici o face unuia dintre cei mai importanți critici și istorici literari români contemporani, Eugen Negrici.

Eugen Negrici (n.1941) a predat la Facultatea de Filologie a Universității din Craiova și la Facultatea de Litere a Universității din București. Este membru al Uniunii Scriitorilor, din 1978.

Dintre volumele sale premiate, amintim: „Narațiune în cronicile lui Grigore Ureche și Miron Costin”, „Figura spiritului inovator”, „Introducere în poezia contemporană”, „Poezia medievală în limba română”, „Literatura română sub comunism”, „Iluziile literaturii române”, „Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelității”.

***

Dan Dediu - compozitor (ediție din 2007)

  • Miercuri, 6 martie, ora 11.00

Creator, muzicolog, pianist, dirijor și profesor universitar, Dan Dediu este unul dintre cei mai de seamă protagoniși ai artei muzicale românești și nu numai.

În lucrarea lui, „Radicalizare și guerrilla. Teorii, ipoteze și proiecții muzicale”, apărută la Editura Muzicală, Dan Dediu explica, într-un articol, cum poți recunoaște acorduri muzicale în...troleibuz. Incitantă abordare a modului în care un compozitor, influențat de zgomotele unui oraș, poate să scrie, să realizeze un fragment dintr-o operă ce poate deveni, în timp, o operă de referință.

Dediu este autorul a peste 170 de lucrări ce acoperă aproape toate genurile muzicale (simfonii, piese pentru orchestră, concerte, cvartete de coarde, muzică pentru pian, opere), laureat a numeroase premii naționale și internaționale și fost rector al Universității Naționale de Muzică din București (2008-2016).

***

Istoricii Cristian Vasile și Bogdan Cristian Iacob (ediție din 2007)

  • Joi, 7 martie, ora 11.00

La aproape un an de la condamnarea în Parlamentul României a regimului comunist, când a apărut Raportul final al Comisiei Prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, emisiunea „Înapoi la argument” i-a avut ca invitați pe istoricii Cristian Vasile și Bogdan Cristian Iacob. Discuțiile s-au desfășurat în jurul acestui raport, numit și „Raportul Tismăneanu”, după președintele Comisiei, politologul Vladimir Tismăneanu.

Cristian Vasile este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române. Între domeniile sale de interes, se numără politicile culturale comuniste, istoria ecleziastică postbelică, justiţia de tranziţie şi funcţionarea comisiilor pentru adevăr.

A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006) şi director ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2011-2012). Dintre lucrările sale, menționăm: „Între Vatican şi Kremlin. Biserica Greco-Catolică în timpul regimului comunist”, „Biserica Ortodoxă Română în primul deceniu comunist”. iar în colaborare cu Vladimir Tismăneanu - „Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului”.

Bogdan Cristian Iacob este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. A lucrat ca cercetător și la Institutul de Studii Avansate din Aarhus, Universitatea din Exeter, Institutul de Istorie al Academiei Maghiare de Ştiințe, Colegiul Noua Europă, Imre Kertész Kolleg (Jena) şi Centrul de Studii Avansate din Sofia.

Între domeniile sale de interes se numără: circulația transnațională şi transregională a experților din Europa de Est în context global; istoria organizațiilor internaționale; istoria anului 1989 şi a post-comunismului în Europa de Est.

***

Criticul literar Livius Ciocârlie (ediție din 2007)

  • Vineri, 8 martie, ora 11.00

„Pe mine, socialismul m-a ajutat, pentru că, neavând nici un fel de posibilitate de a ajunge ceva, și cum din naștere nu aveam nicio ambiție, m-am potrivit foarte bine. Cum nu eram membru de partid, nu puteam să îmi doresc nimic și nici nu îmi doream”.  Aceasta a fost relația renumitului profesor universitar Livius Ciocârlie cu perioada de dinainte de 1989.

Laureat al Premiului Național pentru Literatură, critic literar, eseist, prozator cu studii de specialitate în Franța, profesor invitat la Universitatea din Bordeaux, Livius Ciocârlie (n.1935) este un om de o modestie covârșitoare.

Despre bătrânețe și fazele ei, care pot începe la orice vârstă, despre viața frumoasă prin însăși tragismul ei, despre apropiați care nu știu ce să facă cu tine, despre marginalizare și iresponsabilitate, despre iubire, devotament, neliniște și tristețe, despre cum a fost percepută, de-a lungul istoriei, această etapă a ciclului vital, dar și despre alte lucruri care macină și frământă mintea și spiritul uman, în dialogul cu H.R. Patapievici.

***

Producător TVR: Alice Simona Săceanu

 

#ARHIVATVR