loader
Foto

Galerie foto

Omagiu adus regizorului Timotei Ursu, la TVR Cultural, prin piesa „Ultima oră”, o montare de colecție, din 1979

În memoria regizorului Timotei Ursu, care s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, TVR Cultural transmite piesa „Ultima oră”, a lui Mihail Sebastian, montată în 1979 de omul de cultură, aflată în arhiva Televiziunii Publice. Timotei Ursu, emigrat în America în anii '80, a rămas în amintirea românilor pentru filmul de dragoste „Septembrie” (1978), cu Anda Onesa și Geo Costiniu.

 

Piesa de teatru „Ultima oră”, adaptată pentru TV de Timotei Ursu în decembrie 1979, se bucură de participarea unor nume importante ale cinematografiei române. Din distribuție fac parte Ioana Pavelescu, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Cornel Vulpe, Matei Alexandru, Constantin Guriță, George Ulmeni, Ion Gh. Arcudeanu, Ovidiu Schumacher, Mihai Marta, Mara Costea, Eugenia Bosânceanu, Nicolae Ifrim, Zoe Bălan și Rodica Mandache.

Piesa „Ultima oră”, scrisă de Mihail Sebastian, o satiră despre presa, politica și afacerile perioadei interbelice, a avut premiera în 1946.

Un profesor aflat într-o căutare romantică, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereşte în jungla presei româneşti interbelice. Prin ciocnirea dintre două lumi diametral opuse, Mihail Sebastian reuşeşte să construiască o satiră plină de vervă. O cuceritoare poveste de dragoste, în mijlocul unei lumi fără scrupule, nu foarte diferită de cea în care trăim.

Puternicul om de afaceri Grigore Bucşan pregăteşte o mare lovitură financiară în domeniul cerealelor. Pentru a-şi atinge scopul corupe miniştrii, mituieşte ziarişti, mânuieşte destine. Întâmplător, însă, îşi intersectează traiectoria socială cu modestul, cinstitul şi visătorul profesor de istorie Alexandru Andronic, fascinat nu de bani, nu de putere, ci de Alexandru Macedon. Ce alt final decât o adevărată „lovitură de teatru” poate avea o asemenea întâlnire, când între cei doi intervine şi o femeie frumoasă?”, potrivit sinopsisului piesei, publicat de Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București.

Despre montarea semnată de Timotei Ursu, în revista „Teatrul”, din decembrie 1979, Constantin Radu Maria nota: „De data aceasta, regizorul a vădit o disciplină intelectuală și o probitate profesională pe care nu i le bănuiam. Nu numai că nu a comis eroarea (estetică și morală) de a interveni în spiritul și litera textului, pentru a-l ajusta la o citire speculativă, dar a slujit cu bună cumpănire și clarviziune sensurile piesei dându-ne un spectacol curat și întărit în cheia lui Sebastian”.

Telespectatorii TVR Cultural pot urmări adaptarea TV a piesei „Ultima oră”, semnată de Timotei Ursu, miercuri, 7 august, de la ora 22.00.

Rămas în memoria publică pentru filmul de dragoste „Septembrie”

Regizorul și scenaristul Timotei Ursu s-a stins din viață în 3 august, la vârsta de 85 de ani. A fost absolvent al Facultății de Filologie și Istorie (Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj) și al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC).

Timotei Ursu a lucrat la Televiziunea Română, între anii 1965 și 1986, semnând numeroase filme, precum „Brazii”, „Decolarea”, „Cursa”, „Septembrie” (și scenarist), „Al patrulea stol” (și scenarist), „Bună seara, Irina!” (și scenarist). A fost și crainic la Televiziune și a jucat rolul pictorului Nicolae Grigorescu în serialul „Războiul Independenței”, potrivit unui portret realizat de Agerpres.

A semnat regia și unor spectacole de teatru, precum „Pescărușul” (A.P. Cehov), „Gaițele” (Al. Kirițescu), „Banchiza” (Eugene O'Neill), „Ultima oră” (Mihail Sebastian), „Puștile Terezei Carrar” (Bertold Brecht).

A predat la IATC timp de zece ani, între 1969 și 1979, dar și la Școala Populară de Artă, între 1979 și 1981.

A emigrat în Statele Unite ale Americii în 1986, după ce a criticat cenzura comunistă și a fost interzis în România. În exil, a fost corespondent pentru BBC și NY Magazine. A fost director și co-fondator al revistei „Foaie” și director al publicației „Lumea liberă”.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință.

Surse foto: Facebook Timotei Ursu; arhiva Televiziunii Române

 

#ARHIVATVR